Korekcija usana

Korekcija usana - ordinaciaj Rejuva Dedinje, Beograd

Šta je korekcija usana?

Korekcija usana je estetska procedura kojom možemo da popravimo izgled usana, korigujemo im oblik, konturu, volumen, asimetriju… Ili samo da im vratimo prirodan, osvežen izgled, koji se sa godinama gubi. Usne prirodno stare, nestaje im jedrina i defininicija. 

Postoji nekoliko načina za korekciju usana:

Svaka od procedura ima svoje prednosti i nedostatke, rizike i negu nakon tretmana o kojima biste trebali razgovarati sa svojim lekarom.

Ko su kandidati za korekciju usana?

Postoje dve različite vrste pacijenata koji se odlučuju ѕa korekciju usana.

Jedno su uglavnom mladi pacijenti kojima je potrebno ulepšavanje (BJUTIFIKACIJA) usana. Oni najčešće rade povećanje volumena ili korekciju asimetrije ili oblika usana. Nekada su to devojke i žene koje žele punije, jedrije usne, ili one koje jednostavno žele da učine svoje usne jos lepšim . 

Druga grupa su pacijenti kojima je potrebno podmlađivanje usana. To su pacijenti kod kojih postoje znaci starenja na regiji oko usana. Uglavnom imaju istanjene, usahle usne, koje gube strukturu i jedrinu i postaju manje. Dobijaju tzv. pušačke bore i borice iznad gornje usne. Takvi pacijenti se vrlo često žale da im se karmin razliva prilikom šminkanja. 

Stvaranje lepih usana koje deluju prirodno je mnogo više je od prostog povećanja volumena. Treba sagledati sve karakteristike, položaj i oblik usana. Treba odabrati pravu injekcionu tehniku i dobro proceniti volumen koji ćemo dodati.

Nekada su se usne povećavale ubrizgavanjem jeftinih veštačkih materijala (silikona, biopolimera…). To je već dugo zakonom zabranjeno. Pre ili kasnije dovodi do komplikacija koje se mogu korigovati jedino hirurškim putem.

Kada se radi korekcija usana?

Mnogo je razloga zbog kojih se pacijetni odlučuju na korekciju usana.

  • Povećanje i ulepšavanje usana
  • Nadoknada  izgubljenog volumena i oblika
  • Korekcija oblika i simetrije
  • Nadoknada izgubljene svežine i  hidriranje usana
  • Popunjavanje tzv. pušačkih bora iznad gornje usne
  • Redefinisanje i naglašavanje konture usana

Ako vas nešto od navedenih stvari muči, onda ste dobar kandidat za korekciju usana hijaluronskim filerima.

Na konsultativnom pregledu, vaš lekar će razgovarati sa vama o materijalima i injekcionim tehnikama koje se koriste u korekciji usana. Osim toga lekar će sa vama razgovarati i o određenim bolestima i stanjima. U nekim od njih nije preporučljivo raditi ovakve korekcije zbog mogućih komplikacija.

korekcija usana hijaluronom beograd ordinacija Rejuva Dedinje

Korekcija usana hijaluronskim filerima 

Korekcija usana hijaluronskim filerima podrazumeva injektovanje hijaluronskih filera (kao što su Juvederm Volift, Juvederm Volbella i drugi). To je brz i jednostavan način za korekciju i povećanje usana. Postao je popularan zbog svojih brojnih prednosti. Tretman traje oko pola sata i efekat je vidljiv odmah.  

Hijaluronski fileri su preparati hijaluronske kiseline. Njihovim injektovanjem u određene regije lica dodajemo ili nadoknađujemo izgubljeni volumen.

Hijaluronska kiselina je prirodni polisaharid, osnovni sastojak vezivnog tkiva našeg tela. Ima sposobnost da veže vodu čime postiže efekat volumena, čvrstine, glatkoće. Ujedno daje potporu kolagenim vlaknima. 

Hijaluronska kiselina koja se nalazi u hijaluronskim filerima je u obliku sterilnog gela, glatke konzistencije, pripremljena za injektovanje i nije životinjskog porekla što minimizira mogućnost alergija na preparat.

Hijaluronski fileri mogu biti različitih gustina. Lagani i retki se koriste za korekciju podočnjaka i popunjavanje finih bora (tzv. “pušačke” bore). Srednje gusti za korekciju usana i nazolabijalnih bora. Guste hijaluronske filere koristimo za konturisanje lica, jagodica i brade, ivice donje vilice tzv “jaw line”.

usne hijaluron rejuvaa beograd ordinacija dedinje

Želite punije, slađe usne?

Ubrizgavanjem hijaluronskog filera direktno u usne, volumen usana se trenutno povećava. Time one postaju punije i slađe. Neposredno nakon injektovanja, usne su značajno otečenije i deluju veće nego što će biti kada prolazni otok spadne. To je otprilike nakon dve nedelje od injektovanja.

Neretko pacijenti mogu da pomisle da su im usne nestale. Neki se zato razočaraju jer im se veličina sa otokom tokom prve dve nedelje dopala. Upravo zbog toga je jako vazno da vam nakon procedure lekar objasni da se realna veličina usana nakon injektovanog hijaluronskog filera vidi tek posle dve nedelje od rada. Do tada je prisutan veći ili manji prolazni otok.

Koliko traje hijaluron u usnama?

Trajanje hijaluonskog filera je dosta individualno. Zavisi i od vrste i gustine materijala, od metabilizma samog pacijenta, kao i životnog stila (pušenje, trening, stres).

Pezultati mogu trajati od par meseci do godinu dana. Mi u ordinaciji koristimo najčešće Juvederm Volift 1ml, preparat iz najnovije generacije Juvederma (Vycross tehnologija). On u sebi sadrži anestetik lidokain i koji traje u tkivu oko godinu dana.

Tokom tog perioda, hijaluronski filer se postupno resorbuje i volumen opada. Za održavanje postignutog rezultata savetuje se korekcija za 6-12 meseci. Zavisno od željenog rezultata. tj. volumena, nekada koristimo i hijaluronski filer u špricu od 0,55ml. Tada želimo da postignemo diskretniji  volumen ili neku manju korekciju .

Kod takozvanog podmlađivanja usana, ali i popunjavanja finih borica iznad gornje usne , koristimo najređi i najnežniji hijalruonski filer Juvederm Volbella. S njim se više postiže efekat hidratacije nego povećanje volumena usne. Ponekad se za korekciju borica oko usana može koristiti  i botulinum toksin (botoks). On smanjuje kontrakcije mišića koji izazivaju linije i bore oko usana. Tako može pomoći u stvaranju mladalačkog izgleda.

Usne je lako popuniti. Međutim, kako bi izgledale prirodno, bez obzira da li se radi o bjutifikaciji ili podmlađivanju, treba ih lepo oblikovati. Kada oblikujemo usne moramo uzeti u obzirnjihov trenutni oblik i konturu, volumen, proporciju i odnos usana u odnosu na druge delove lica. Treba razumeti šta pacijent želi da postigne u esteskom smislu i odabrati adekvatan materijal i injekcionu tehniku kojom se to postiže.

Veliki uticaj na položaj usana, a samim tim i na procenu lekara i plan injektovanja, ima i položaj zuba, zagrižaj kao i eventualno nošenje proteze.

Šta kada su usne vremenom postale okrenute ka dole i daju tužan izraz licu?

Sa starenjem, usled resorpcije kostiju, pogotovo jagodčnih kostiju, ali i starenja mekih tkiva i kože, čitavo lice “pada”. Tako se sami uglovi usana spuštaju i okreću ka dole. Lice dobija tužan izgled. Zato je važno proceniti da li će samo korekcija usana dati zadovoljavajući rezultat. Ponekada je potrebno obajsniti pacijetnu da ako želi da postigne odmorniji, mladolik izgled lica i vrati usne u pređašnji položaj, nije dovoljno da korigujemo samo usne. Licu treba da pristupamo kao celini i korigujemo srednji masiv lica. Nadoknadom jagodične regije čitav obraz se podiže, a samim tim i ugao usana. Tek nakon toga ima smisla korigovati usne. 

Šta kada su usne pretanke i male?

korekcija usana hijaluronom beograd ordinacija Rejuva Dedinje

Kod pacijenata sa pretankim usnama, osnovno je da objasnimo da usne moramo korigovati malo po malo, kako bismo kroz određeno vreme postigli željeni rezultat – jedre, sočne usne koje zadržavaju prirodan izgled.

Preporuka je da u kod ovakvih usna dodamo maksimalno 1ml u prvom tretmanu, a tek nakon nekoliko meseci, kada se hijaluronski filer integriše u tkivo, lekar može da doda još određenu količinu. 

Kod povećanja jako tankih usnana važno je da pacijent bude strpljiv i razume da ako odjednom dodamo preveliku količinu materijala dobićemo samo neprirodno napete usne koje gube oblik i sofisticiran izgled.

Overdone lips – Preterivanje 

Imperativ u radu lekara u ordinaciji Rejuva je da svaka korekcija usana bez obzira da li se radi o podmlađivanju ili bjutifikaciji deluje prirodno. Upravo zbog toga biramo hijaluronske filere premium kvaliteta, kao i napredne injekcione tehnike, kombinaciju igle i kanile za postizanje željenih rezultata, zavisno od stanja, morfologije i građe usana.

Savet pre korekcije usana

Izbegavajte upotrebu brufena, aspirina, visoke doze vitamina C. Tada su veće šanse za pojavu modrica.

Ukoliko ste na antikoagulantnoj terapiji obavezno to recite svom lekaru. Tokom konusltativnog pregleda lekar će vas svakako pitati o vašem opštem zdravstvenom stanju, eventualnim bolestima, stanjima i lekovima koje koristite. Ovu proceduru , kao i sve ostale estetske procedure ne treba raditi pre 18. godine, kao ni u trudnoći i tokom perioda dojenja. 

Savet posle korekcije usana

  • Šminkanje, labelo, dodirivanje po licu zabranjeni su 12 sati nakon rada. Potrudite se da sve bude čisto, zamenite jastučnicu, a posle intervencije uzmite sasvim novu masku .
  • Dve sedmice nakon tretmana izbegavajte saunu, solarijum, bezene, tretmane lica, depilaciju nausnica…
  • Već posle par dana od tretmana možete se vratiti treninzima.

Vrlo brzo nakon injektovanja, već do sutradan, crvenilo prolazi. Moguća je poneka modrica. Usne mogu da budu blago bolno osetljive na dodir. Ne bi trebalo da bude prisutan spontan, oštar ili jak bol. 

Otok usana je najveći u prvih par dana nakon rada, ali je prisutan i do dve nedlje. Zato konačan rezultat na usnama i njihovu konačnu veličinu vidite zapravo tek nakon dve nedelje od tretmana.

Pratite savete koje vam lekar daje i ukoliko nešto nije kao što vam je rečeno da će biti obavezno se javite svom lekaru bez čekanja.

Komplikacije zbog korekcije usana 

U radu sa hijaluronskim filerima moguće su komplikacije. Najčešće su prolazne, kao što su crvenilo, otok, modrica i bolna osetljivost na dodir… Moguće je i da pacijent bude nezadovoljan estetskim rezultatom korekcije. S toga je jako važno da pre rada obavite detaljan konsultativni pregled sa svojim lekarom, kako biste bili sigurni da se razumete u pogledu vaših estetskih očekivanja od same intervencije. 

Moguće su komplikacije koje nastaju kao posledica slučajnog injektovanja hijaluronskog filera u lumen krvnog suda, i posledica vaskularne okluzije. Ovakve komplikacije su opasne, jako retke i srećom rešive ukoliko su prepoznate na vreme. Upravo zato je važno da intervenciju obavlja lekar koji ume da prepozna i reši komplikaciju, s obzirom da postoji hijaluronidaza koja služi da otopi loše injektovan hijaluron.

Postoje i kasne komplikacije. One se dešavaju i po par meseci posle rada. Tada orgaznizam sam od sebe ili usled virusa, pada imunteta ili nekog nepoznatog razloga odreaguje na hijaluronski filer u tkivu i napada ga, formirajući granulome. I ova vrsta jako retkih, ali mogućih komplikacija, rešava se hijaluronidazom i drugim lekovima koje propisuje lekar.

Biopolimer i drugi trajni materijali su upravo zato i zabranjeni za povećanje i korekciju usana. Za razliku od hijalurona koji se može istopiti hijaluronidazom i time rešavati eventualnu komplikaciju, biopolimer, silikon i drugi veštački materijali se ne mogu istopiti ni sa čim, već se sve komplikacije i mora se rešavati hirurškim putem. 

Mnogo je usana koje su uvećavane silikonom i koje su nakon par godina estetski deformisane, sa materijalom koji se izdvojio u kesice i čvoriće. Te kesice je takođe jedino moguće odstraniti samo hirurški.

Osim najpopularnije korekcije usana hijaluronskim filerom, postoje i druge opcije koje su u domenu plastične hirurgije (hirurska korekcija, trasnfer masti i druge).

Hirurška korekcija usana

Postoje hirurški zahvati kojima hirurzi mogu trajno korigovati položaj gornje usne. To se češće radi kod starijih osoba, gde se usled starenja gornja usna se izdužuje te sve više pokriva gornje zube. Kod takvih pacijenata uglovi usta imaju tendenciju da se okreću prema dole, stvarajući tužan izraz lica. 

Mladi ljudi uglavnom imaju kratke, napućene, uvijene usne koje otkrivaju zube, mada ima i onih sa prirodno jako dugačkom gornjom usnom.

Hirurška korekcija podrazumeva rez u predelu spoja nosa sa usnom,čime se podiže koža i otkriva više ružičastog vermiliona usana. Ona se često izvodi zajedno sa liftingom lica, ali i kao samostalna procedura i zahteva određeni period oporavka nakon intervencije.

Plastični hirurg može takođe uraditi i transfer masti zajedno sa postupkom podizanja usana kako bi povećao njihovu veličinu.

17–20 minutes to read
Podelite ovaj tekst:

Kontaktirajte nas

Povezani postovi

sr_RSSerbian
Pozovite nas