HIFEM™ i HIFES™ Tehnologije – dr Goran Milev

Šta je HIFEM™?

HIFEM™označava zaštićeni pojam u vlasništvu BTL Industries. Ltd., a sama tehnologija dobila je naziv od engleskih reči High Intensity Focused Electro Magnetic i predstavlja fokusirano magnetno polje visokog intenziteta. Ova jedinstvena tehnologija u vlasništvu BTL-a, ugledala je svetlost dana 2017. godine prvo kroz EMSELLA uređaj za stimulaciju mišića karličnog dna, pa onda 2018. je debitovao i EMSCULPT® uređaj namenjen oblikovanju tela jačanjem mišića i razgradnjom masti. 

Emsculpt® je tada, prema rezultatima 7 kliničkih studija pre svojeg pojavljivanja na tržištu, bio jedini uređaj na tržištu estetike, koji je na taj način bio namenjen tretiranju mišićnog tkiva, dok su drugi uređaji u oblasti estetike ciljali uglavnom masno i vezivno tkivo i time uticali na oblikovanje tela.

EmSculpt aparat/platforma - ordinacija estetske medicine Rejuva Beograd Dedinje

Izgledati fit novi je imperativ

HIFEM™ tehnologija je donela sa sobom planetarni uspeh Emsculpt® uređaja i otvorila nove mogućnosti rešavanja estetskih zahteva klijenata koji su u skladu sa porastom popularnosti društvenih mreža povećali svoje zahteve i očekivanja u smilu zdravog i fit-izgleda. Ključnu komponentu u finalnom rezultatu tj. izgledu klijenta sada daju tonirani i uvećani mišići koji daju potporu vezivnom i potkožnom masnom tkivu, a samim tim i privlačnije konture tela

BTL je shvativši potrebe svojih klijenata, tj. stručnjaka iz oblasti estetike, kao i njihovih krajnjih klijenata, otišao i korak dalje, kreiravši potpuno nov proizvod EMSCULPT NEO®, uređaj koji će u sebi doneti kombinaciju HIFEM+™ tehnologije i Synchronized RF™ tehnologije (radiotalasa) u jedinstveno dizajniranom aplikatoru. Do tada je to tehnički bilo neizvodljivo!

BTL inovacije podržane su rezultatima kliničkih studija

Kliničke studije EMSCULPT NEO uređaja donele su konzistentne rezultate od 25% povećanja mišićne mase i 30% redukovanje potkožnog masnog sloja tretirane regije, kao i 19% smanjenje separacije mišića prednjeg trbušnog zida nastalog najčešće nakon trudnoće (tj. diastasis recti). 

Kombinacija dve, do tada nespojive tehnologije, HIFEM+™ i Synchronized RF™ u jedinstveno dizajniranom aplikatoru omogućila je još napredniji tretman mišićnih grupa u 9 regija na telu, kao i poboljšan krajnji rezultat.  HIFEM+ tehnologija donosi sa sobom 8 različitih šablona kontrakcija i relaksacija mišića u okviru ciklusa koji se ponavljaju unutar 30 minuta tretmana. Povećan je broj pripremnih faza i faza najjačih supramaksimalnih kontrakcija do tetaničkog nivoa. Sve vreme mišić se od početka tretmana prvo zagreva Synchronized RF tehnologijom i priprema za faze intenzivnih kontrakcija. Termin Supramaksimalna kontrakcija (SMK) koja se dešava prilikom dejstva HIFEM™ i HIFEM+™ tehnologije, označava kontrakciju koja prevazilazi opseg i granice MVK-maksimalne voljne kontrakcije kontrolisane i ograničene iz mozga.

Voljne kontrakcije imaju svoja fiziološka ograničenja, jer ne mogu započeti dok se ne završi prethodni stimulus za kontrakciju, kao i kontrakcije izazvane električnom stimulacijom mišića, koja najčešće zahvata površna mišićna vlakna i sa pojačanjem intenziteta, postaje neprijatnija. Nasuprot tome, HIFEM™ tehnologija angažuje do 100% mišićnih vlakana u oko 20.000 supramaksimalnih kontrakcija (na nivou tetaničke kontrakcije) u toku 30 min tretmana. Ni jedan trening niti voljna fizička aktivnost nije u mogućnosti da napravi toliki broj, kvalitet ni angažovanost mišićne grupe kao za vreme EMSCULPT NEO tretmana.

EmSculpt Neo tretman stomaka - oblikovanja tela - ordinacija estetske medicine Rejuva Beograd Dedinje

Da li ću imati upalu mišića nakon tolikog broja kontrakcija?

Ono što čini još jednu VELIKU prednost tretmana HIFEM+ tehnologijom je pažljivo odabrani ciklusi relaksacije mišića kao i veoma bitna stavka drenaže laktata iz mišića čime se sprečava stvaranje ‘’upale mišića’’ kao velikog demotivacionog faktora kako kod vežbača i utreniranih sportista, tako i kod amatera koji se često odlučuju da prekinu vežbanja uopšte, usled neprijatnosti izazvanih upalom mišića. Nakon oko 20.000 supramaksimalnih kontrakcija EMSCULPT i NEO uređaja, klijenti nemaju osećaj upale mišića, već prijatan osećaj zadovoljstva kao da su odradili zahtevan trening zbog uticaja endorfina. 

Koje regije tela mogu da ‘’treniram’’ na Emsculpt NEO uređaju?

Suštinski HIFEM™ tehnologija omogućila je tretiranje mišića abdomena, uvećanje sva tri glutealna mišića (maksimus, medijus, minimus), mišića butine (sve regije), mišića nadlaktice (biceps, triceps), mišića potkolenice (triceps surae) dokazanom hipertrofijom i hiperplazijom mišićnih vlakana. Po broju satelitskih mišićnih ćelija, EMSCULPT NEO ciklus od 4 tretmana, ekvivalentan je procesu od 12-14 nedelja vežbanja. 

Da li postoje kontraindikacije za primenu EMSCULPT NEO tretmana?

Da, postoje. EMSCULPT NEO je registrovano medicinsko sredstvo u Agenciji za lekove i medicinska sredstva. O merama opreza i kontraindikacijama za primenu EMSCULPT NEO aparata konsultovaćete se sa vašom doktorkom Aleksandrom u ordinaciji REJUVA.

Koliko se tretmana preporučuje

Savetuje se minimum 4 tretmana po ciklusu sa po 5-10 dana razmaka. 

Šta je HIFES™ tehnologija?

Naziv HIFES™ je skraćenica od High Intensity Electric Field i označava tehnologiju koja se koristi u EMFACE® aplikatorima za sinhronu stimulaciju rejuvenacije kože i jačanje finih mišića elevatora na licu, koja rezultira neinvazivnim faceliftingom. 

Zašto je HIFES tehnologija specifična?

Najprostije rečeno, HIFES™ tehnologija čini na licu ono što EMSCULPT NEO® čini na telu. Kombinovanjem dve tehnologije unutar EMFACE® aplikatora, postiže se efekat zagrevanja kože i jačanja tačno određenih mišića lica koji deluju nasuprot gravitacije, tj. podizača – elevatora. Za razliku od dosadašnjeg opšteprihavaćenog pristupa oslabljivanja mišića depresora neuortoksinom, EMFACE® i HIFES™ su doneli potpuno novi pristup neinvazivnom faceliftingu! 

Emface tretman izvođenje tretmana - ordinacija estetske medicine Rejuva

Ako sam radila terapiju neurotoksinom da li smem da radim Emface®?

Sa obzirom da neurotoksin ‘’umrtvljuje pokrete’’ mišića depresora i njegovo dejstvo traje u proseku do 6 meseci, savetuje se uvek da je bolje prvo uraditi ciklus EMFACE tretmana koji deluju na stimulaciju ‘’armature’’ lica tj. vezivnog i mišićnog tkiva tj. svih tkiva od SMAS aponeuroze do površnog sloja, pa tek onda po potrebi neurotoksin i filere za fino korigovanje željenih kontura lica. Ono što je dodatno pozitivna stavka kod EMFACE® tretmana, dolazi indirektno do podizanja donje trećine lica i uticaja na ‘’jaw-line’’. Dakle ni u teoriji EMFACE i neurotoksin tretman nisu u konfliktu jer EMFACE deluje na mišiće elevatore, a neurotoksin na slabljenje mišića depresora na licu

Kako izgleda EMFACE tretman?

– EMFACE® tretman započinje detaljnim čišćenjem lica tj. sprovodi se na čistoj koži bez prisustva krema ili drugih preparata, kozmetike, pa se savetuje da na zakazani termin dođete sa čistom kožom lica. EMFACE® tretman ne zahteva anestetik niti vreme za oporavak. Nakon plasiranja aplikatora na čelo i obraze na mesto anatomski predviđenom za stimulaciju ciljanih mišića elevatora (m.frontalis, m.zigomaticus major i minor, m.risorius) započinje se procedura postepenim zagrevanjem Synchronized RF™ tehnologijom, a nakon toga sinhrono pokreću se kontrakcije mišića HIFES™ tehnologijom do individualnog maksimalnog praga tolerancije za klijenta. Procedura je prijatna uprkos intenzivnom osećaju toplote i kontrakcija, a traje 20min. 

‘’Walk in-walk out procedura’’ – bez potrebnog vremena za oporavak

Ovakve relativno brze procedure su postale trend u estetskoj medicini jer ne zahtevaju nepotreban gubitak vremena klijenta na pripreme i oporavak od tretmana, niti čekanje na delovanje lokalnog anestetika, bez narušavanja integriteta kože, samim tim bez rizika od infekcije na mestu ulaza igle, naknadnom kontaminacijom dodirivanjem i sl.. Takoreći, može se uraditi na pauzi na poslu. Klijenti se nakon EMFACE® tretmana vraćaju svojim dnevnim i poslovnim aktivnostima

Rumenilo na mestu tretmana je normalna pojava i prolazi u toku par narednih sati.

Da li postoje kontraindikacije za primenu EMFACE tretmana?

Da, postoje. O merama opreza i kontraindikacijama za primenu EMFACE® aparata konsultovaćete se sa vašom doktorkom Aleksandrom Markoski-Smiljković u ordinaciji REJUVA.

Koliko se tretmana preporučuje

Savetuje se minimum 4 tretmana po ciklusu sa po 5-10 dana razmaka. Nakon toga dodatne tretmane održavanja ili vreme za novi ciklus tretmana određuje vaša dr Aleksandra Markoski-Smiljković u skladu sa njenom procenom vaših individualnih potreba za estetskim tretmanima. 

Kada se vide rezultati?

Rezultati HIFEM™/HIFES™ tehnologije se procenjuju u proseku najranije 4 nedelje nakon 4. tj. poslednjeg tretmana, a do 3 meseca od poslednjeg tretmana rezultati mogu napredovati jer telu treba vremena da se izgrade mišići, da se stvaraju nove generacije kolagena i elastina i drugi procesi koji se dešavaju u telu nakon HIFEM™/HIFES™ stimulacije. 

Prema ‘’follow-up’’ studijama efekti tretmana praćeni su i potvrđeni da traju od 6-13 meseci (individualno).

Autor: dr Goran Milev, BTL AESTHETICS Srbija,*

*Napomena: Tekst je zaštićen autorskim pravima, svako neovlašćeno kopiranje ili reprodukovanja sadržaja, bez dozvole autora,  može podleći sankcijama po zakonu o zaštiti autorskih prava.

Podelite ovaj tekst:

Kontaktirajte nas

Povezani postovi

sr_RSSerbian
Pozovite nas