EMSCULPT Neo Tretman iz ugla doktora – dr Goran Milev

dr Goran Milev o Emsculpt tretmanu na SESIAM konferenciji

EMSCULPT NEO® je poslednja generacija uređaja sa oblikovanje tela jačanjem mišića i razlaganjem masnih naslaga. EMSCULPT NEO proizvodi oko 20.000 supramaksimalnih kontrakcija u okviru 30 min tretmana, što nakon četiri tretmana u ciklusu dovodi do histološki potvrđene hiperplazije-uvećanja broja mišićnih vlakana i hipertrofije-uvećanje zapremine mišićnih vlakana, kao i lipolize i apoptoze masnih ćelija tj. redukcije sloja potkožnog masnog tkiva tretirane regije EMSCULPT NEO aplikatorima.

Ono što je jedinstveno za EMSCULPT NEO je kombinovanje dve do tada nespojive tehnologije unutar jednog uređaja tj. aplikatora. U samom aplikatoru nalaze se komponente koje proizvode HIFEM+™ fokusirano magnetno polje visokog intenziteta, a istovremeno i komponente koje emituju SynchronizedRF™ (radiotalase) u polje regije koja se tretira. Ovo sinhronizovano dejstvo dovodi do postepenog i brzog zagrevanja mišića i potkožnog masnog tkiva u regiji. Time se postiže efekat ‘’zagrevanja mišića kao pred trening’’ tj. priprema kroz faze kontrakcija i relaksacija koje će uvesti mišiće u najjače supramaksimalne kontrakcije tetaničkog tipa.

Da se podsetimo voljne kontrakcije su fiziološki ograničene iz mozga tj. CNS-a, dok supramaksimalne kontrakcije koje izaziva EMSCULPT NEO uređaj nastaju dejstvom promenljivog magnetnog polja visokog intenziteta 1.8T koje stvara sekundarne el.stimuluse unutar moto-neurona i uvodi skeletne tj. poprečno-prugaste mišiće u kontrakcije iznad granice tj. nivoa maksimalnih voljnih kontrakcija (MVK). Prosto rečeno, zaobilazi se mozak kao koordinator i kreiraju se supramaksimalne kontrakcije tretirane mišićne grupe čime se angažuje do 100% mišićnih vlakana.

Sprovedene kliničke studije pokazale su superiornost rezultata primenom kombinacije ovih tehnologija u jednom tretmanu, naspram korišćenja pojedinačnih tehnologija u tretmanu. Dodatna prednost kombinacije tehnologija zbog zagrevanja mišića omogućava njihovo izlaganje većem stresu i u ranijim fazama tretmana, što povećava ukupan efekat tj. procenat povećanja mišićne mase čime ciklus EMSCULPT NEO tretmana može parirati efektima intenzivnog vežbanja od 12-14 nedelja. 

Kako izgleda sam tretman EMSCULPT NEO aparatom?

Osim dobre hidriranosti pacijenta, koja je poželjna, nisu potrebni specijalni uslovi pripreme za sam tretman. Pacijent se udobno smesti na krevet u poziciju predviđenu za tretman jedne od  10 mogućih regija za tretman (uključujući i EDGE™ aplikatore za bočne regije abdomena). Nakon toga tretirana regija se izlaže zagrevanju pod dejstvom radiotalasa, dok senzor na aplikatoru sve vreme prati temperaturu kože. Nakon toga uvode se postepeno kontrakcije do individualnog maksimuma tolerancije za svakog pacijenta. Zahvaljujući tehničkom rešenju aplikatora EMSCULPT NEO uređaja, toplota se ravnomerno raspoređuje i u prva 4 min dostiže terapijsku temperaturu od 42’C koja se održava do kraja tretmana.

Same kontrakcije pogoduju ravnomernom raspoređivanju toplote u tkivu, bez osećaja neprijatnih toplih mesta ‘’hot-spot’’-ova, dok toplota pogoduje lakšem podnošenju intenzivnih kontrakcija mišića. Zahvaljujući pažljivo dizajniranim protokolima sa pripremnim fazama, fazama kontrakcija i relaksacija, kao i fazama drenaže laktata, pacijent nema osećaj ‘’upale mišića’’ nakon tretmana uprkos izvedenim oko 20.000 supramaksimalnih kontrakcija. 

EmSculpt Neo tretman stomaka - oblikovanja tela - ordinacija estetske medicine Rejuva Beograd Dedinje

Iako je histološki potvđen proces lipolize i apoptoze u potkožnom masnom tkivu tretirane regije, bitno je istaći da sam tretman EMSCULPT NEO ne dovodi do ekscesnih promena u labaratorijskim nalazima tj. lipidnom statusu, a takođe zbog delovanja na lokalne mišićne grupe, sa zaobilaženjem mozga kao kotrolora i bez ubrzavanja srčanog rada tj. frekvence, ne dolazi ni do opterećenja srca tokom tretmana uprkos intenzivnim kontrakcijama.  EMSCULPT NEO tretman daje osećaj intenzivnog treninga praćem osećajem zadovoljstva nakon tretmana usled dejstva endorfina. Tretmani se izvode u razmaku od 5-10 dana, a savetuje se minimum 4 tretmana određene regije. 

EMSCULPT NEO uređaj otvorio je vrata za čitave nove grupe pacijebata koji mogu imati korist od ovakvih tretmana, bez obzira da li se radi o rekreativcima, sportistima ili neaktivnoj populaciji svih uzrasta sa pretežno sedećim načinom života, poslovnim ljudima bez mnogo slobodnog vremena, ili zaposlenima sa kancelarijskim načinom rada gde usled višesatnog sedenja i tokom godina sedenja dolazi do atrofije i propadanja određenih mišićnih grupa, lošije cirkulacije i drugih metaboličkih posledica usled smanjene ili minimalne aktivnosti, tj. pacijenata sa povećanim BMI najprostije rečeno.

Prednosti EMSculpt NEO tretmana

U čemu je prednost EMSCULPT NEO tretmana u odnosu na vežbanje ili jeftinije načine stimulacije mišića, poput komercijalno dostupne elektro-stimulacije? 

  • EMSCULPT NEO kreira kontrakcije koje su neizvodljive voljnom kontrakcijom. 
  • EMSCULPT NEO stimuliše ceo mišić na maksimalnu kontrakciju tetaničkog tipa za razliku od elektrostimulacija koje zahvataju površna mišićna vlakna i stimulacija postaje sve neprijatnija sa pojačanjem intenziteta.
  • EMSCULPT NEO stvara osećaj zadovoljstva kod pacijenata zbog brzine postizanja vidljivih rezultata kao i osećaja završenih intenzivnih treninga, boljeg držanja, indirektnog smanjenja bola u leđima nakon ojačanja trbušnjaka i jezgra tela, kao i neuporedivog komfora tj. mogućnosti vraćanja svakodnevnim životnim ili poslovnim aktivnostima bez potrebe da se istuširate i presvučete nakon tretmana. Dovoljno je ubrusom prebrisati tretiranu regiju ukoliko je došlo do manjeg znojenja te regije.
  • EMSCULPT NEO je doneo mogućnost održanja ili napredovanja forme kod pacijenata čak i onim vremenima izolacije kada teretane nisu bile dostupne, pruživši adekvatan osećaj zamene za trening u uslovima poštovanja propisane distance od 2m i obaveznih nošenja maski. Tada su u USA čak kreirane liste čekanja na tretmane tj.  godišnje članarine za EMSCULPT NEO tretmane. Vežbanje najvažnijih mišićnih grupa (pravi i kosi trbušnjaci tj. bočne regije abdomena uz EDGE™ aplikatore, zadnjica, sve regije butine, nadlaktice, potkolenice) postalo je dostupno širokim masama čak i u ambijentu ordinacije dok pacijent udobno leži 30 min. Taj tip tretmana nazvan je ‘’walk-in walk-out’’ tj. procedura u pauzi na poslu npr.

Oblikovanje struka EMSculpt NEO

BTL je pored postojećih velikih i malih aplikatora, nedavno izbacio i nove inovativne EDGE™ aplikatore. 

 

Oni su namenjeni tretiranju kosih i poprečnih trbušnih mišića kao i okolnog potkožnog masnog tkiva koje ih prekriva i vizuelno predstavlja izazov čak i vitkim ljudima koji žele ‘’fit-izgled’’. EDGE™ aplikatori u sebi poseduju duple kaleme koji kreiraju HIFEM+ polje koje treba da deluje na dublje pozicionirane mišiće transverzuse i oblikvuse, kao i tehničko rešenje unutar aplikatora koje uniformno zagreva i prednju i zadnju stranu tretirane bočne regije trbušnog zida i dovodi do efekta lipolize i apoptoze masnih ćelija te regije. Vizuelno to dovodi do redukovanja obima regije u narodu popularno nazvane kao ‘’šlauf’’. 

Debitovanjem EDGE EMSCULPT NEO aplikatora, BTL je zaokružio priču o stimulaciji najvažnijih mišićnih grupa u telu, koja se još jedino može dopuniti stimulacijom mišića karličnog dna popularno nazvanoj ‘’Core to Floor’’- protokol za jačanje jezgra tela HIFEM tehnologijom na BTL EMSELLA elektro-magnetnoj stolici. 

Time su svi pacijenti dobili važan benefit jačanjem mišića, redukcijom sala, poboljšanjem izgleda i ličnog zadovoljstva sobom, od sprečavanja atrofije mišića koja se neminovno dešava sa starenjem organizma do vraćanja u formu iz svojih najboljih dana. Starenjem, atrofija mišića sa sobom povlači i vizuelno redukciju mišićne mase, smanjenu ugradnju kalcijuma u kosti usled izostanka kontrakcija mišića kao u mladosti i eventualno posledičnu osteoporozu, metaboličke poremećaje usled smanjene aktivnosti (od gojaznosti, insulinske rezistencije do ozbiljnijih poremećaja), pa kod muškaraca smanjenja potencije usled nezadovoljstva sopstvenim izgledom, kao i objektivnim organskim problemima koji mogu ležati u podlozi, loše cirkulacije i dr, smanjenog libida kod žena usled sličnih razloga..).

Na sve se to može uticati jačanjem mišića najvažnijih mišićnih grupa na telu uz pomoć EMSCULPT NEO uređaja sa njegovim dostupnim aplikatorima. 

EMSCULPT NEO je registrovano medicinsko sredstvo u ALIMS i o kontraindikacijama i merama opreza za primenu, posavetujte se sa svojom dr Aleksandrom u ordinaciji REJUVA. 

Za blog REJUVA.RS i Ordinaciju REJUVA

Autor: dr Goran Milev, BTL Medicinska oprema d.o.o.

*Napomena: Tekst je zaštićen autorskim pravima, svako neovlašćeno kopiranje ili reprodukovanja sadržaja, bez dozvole autora,  može podleći sankcijama po zakonu o zaštiti autorskih prava.

Podelite ovaj tekst:

Kontaktirajte nas

Povezani postovi

sr_RSSerbian
Pozovite nas