Sve o mezoterapiji

sve o mezoterapiji - rejuva estetska ordinacija beograd, dedinje

Šta je mezoterapija?

 

Mezoterapija je medicinska metoda koja je nastala u Francuskoj 1952. godine. Tvorac mezoterapije je dr Michael Pistor. Dr Pistor je definisao svoju metodu kao “malo, razređeno i u pravo mesto“. Kokteli za injektovanje se  formiraju prema stanju koje tretiramo, mestu i efektu koji želimo da postignemo, a sadrže spektar vitamina, minerala, aminokiselina i ko-enzima, čiji odnos se prilagođava potrebama pacijenata. Dakle, mezoterapija se koristi duže od pola veka za terapiju bola, sportskih povreda, degenerativnih oboljenja, u reumatologiji i sportskoj medicini, a u poslednje vreme sve više nalazi primenu u estetskoj medicini. Bore na licu, opuštena i suva koža lica, vrata, dekoltea i šaka, uklanjanje pigmentacija i fleka, sprečavanje opadanja kose, tretman akni, ali i ublažavanje ožiljaka od akni  – samo su neke od primena mezoterapije. Takođe, predstavlja odličan izbor ako želite da se oslobodite lokalizovanih masnih naslaga i najupornijih i najdebljih naslaga celulita, da smanjite obim i da zategnete kožu.

Rejuva estetska ordinacija Beograd, Dedinje, Šta je mezoterapija- 1

Kako i gde je nastala mezoterapija?

Francuska se smatra kolevkom mezoterapije, a ovu izuzetno efikasnu i popularnu proceduru danas primenjuje hiljade lekara širom celog sveta.Mezoterapija je zvanično priznata od strane francuske “Académie de Medecine” 1987. godine i stavljena na spisak medicinskih procedura finansiranih od strane zdravstvenog fonda Francuske.

Mezoterapija – šta u stvari podrazumeva?

Mesotherapy je izuzetno efikasna medicinska procedura u kojoj se vrlo male količine mezokoktela sastavljenih od hijaluronske kiseline, vitamina, minerala i aminokiselina ubrizgavaju u mezoderm (srednji sloj kože).

Da bismo razumeli smisao mezoterapije važno je da razumemo građu kože. Koža je izgrađena od tri sloja: 

Epiderm – površinski sloj kože koji možemo da vidimo i dodirnemo. Debljine je oko 0,1 mm i sastavljen od gusto zbijenih ćelija, keratinocita i štiti nas od toksina, bakterija i gubitka tečnosti; 

Mezoderm – srednji sloj kože. Sastavljen je od fibroblasta uronjenih u matriks od hijaluronske kiseline, elastina i kolagena;

Hipoderm – potkožno masno tkivo.

Mezoderm je srednji sloj kože u kome se nalaze fibroblasti, ćelije mezoderma, koje sintetišu hijaluronsku kiselinu, elastin, kolagen. Pomenuti molekuli (elastin, hijaluron  i kolagen) su “molekuli mladosti “ koje sama koža proizvodi. Upravo ovi „molekuli mladosti” našoj koži daju jedrinu, elastičnost, čvrstinu i mladolik izgled. 

Sa starenjem, a posebno pod uticajem UV zračenja, slobodnih radikala, pušenja i drugih štetnih uticaja, aktivnost fibroblasta se smanjuje i oni sve manje stvaraju elastin, hijaluron i kolagen. To dovodi do promena u teksturi kože, koja zato gubi elasatičnost, čvrstinu i hidrataciju, i postaje manje otporna na štetne uticaje spoljašnje sredine, mimiku, gravitaciju… Osim toga, gubi se potkožno masno tikivo, koža postaje slabije prokrvljena, pojavljuju se kapilari, ali i hiperpigmentacije. Koža gubi mladalački izgled i dolazi do pojave bora i “pada“ lica.

Rejuva estetska ordinacija Beograd, Dedinje, Šta je mezoterapija- 2

Kada početi sa mezoterapijom?

Nega kože naravno počinje od redovne higijene kože i pravilne svakodnevne kućne nege prema tipu i stanju kože. Međutim, iako se redovno negujemo i koristimo dobre kreme, već od 30. godine primetićemo neke prve znake “starenja“, gubitak elastičnosti, smanjena hidriranost kože, fine borice na licu, posebno u delovima lica gde je koža prirodno tanja i gde je intenzivni mimični pokreti  neprekindo “lome“ (npr. oko očiju). Kao što smo objasnili, na površini kože nalazi se spoljašnji omotač, epiderm, koji ima gusto zbijene ćelije i zaštitnu ulogu, da nas štiti od isušivanja ali i prodora virusa i bakterija u organizam. Upravo zato tako zdrava, neoštećena koža je dobra barijera, slabo propustljiva i resorbuje svega 10% aktivnih supstanci iz regenerativnih krema koje nanosimo tokom svakodnevne nege. Smisao mezoterapije je da se kontrolisanim mikroubodima stvaraju perforacije, tj. male rupice preko kojih aktivne supstance iz mezokoktela olakšano prodiru u središnji sloj kože, u kome se nalaze krvni sudovi i fibroblasti. Na ovaj način omogućava se direktno snabdevanje krvnih sudova kože svim potrebnim sastojcima, koje kroz neoštećenu kožu ne bi mogle da prodru u potrebnoj količini. Mezoterapija je zato najblaža regenerativna anti-aging procedura, kojom se specijalni mezokokteli uz pomoć najtanjih iglica injektuju u mezoderm, srednji sloj kože. Mezokokteli sadrže hijaluronsku kiselinu, koja veže vodu i na taj način intenzivno hidrira kožu i bioregenterativni kompleks (vitamine, minerale, aminokiseline, faktore rasta, antioksidanse, oligoelemente), koji stimulišu sintezu kolagena, elastina i hijaluronske kiseline i deluju antioksidativno, sprečavajući starenje kože i vraćajući joj elsatičnost, tonus i sjaj. Osim ovoga sami mikroubodi su mehanička stimulacija za sintezu kolagena.

Efekat mezoterapije – prevencija ili korekcija?

Koji su rezultati i efekri mezoterapije? Efekat mezoterapije je i prevencija daljeg starenja i korekcija postojećih znakova starenja kože lica, vrata, dekoltea, šaka.

Rezultati mezoterapije na koži:

  • zdrav i odmoran izgled kože
  • podmlađena, sjajna, čvršća i elastična koža
  • zategnuta i hidrirana koža
  • ublažene fine bore oko očiju, na licu i vratu
  • ublažavanje fleka i pigmentacija

Za koga je mezoterapija? Kome je namenjena? Kada početi sa mezoterapijom?

Mezoterapija je blaga regenerativna antiaging procedura pogodna kako za mlade tako i zrele kože. Mezoterapiju možemo raditi na svim tipovima kože. Blaga vitaminska mezoterapija lica je često antiaging procedura sa kojom treba početi već od 25. godine, kada primetimo prve promene u kvalitetu i izgledu kože. 

Važno je da na konsultativnom pregledu lekar formira individualni terapijski protokol prema tipu i stanju Vaše kože, u smislu odabira adekvatnog sastava mezoterapijskog koktela kao i tehnike rada i dinamike tretmana.

Gde se primenjuje mezoterapija?

U našoj estetskoj ordinaciji radimo:

Koliko ćesto se radi mezoterapija?

Iako je najbolje individualno pristupati podmlađivanju i formirati protokole za svakoga ponaosob, evo koliko često se obično radi mezoterapija. 

Mezoterapija se najčešće radi u ciklusima, 3-5 tretmana na 10-ak dana. Nakon toga se preporučuje održavanje na par meseci. Kod mladih koža mezoterapija je često sasvim dovoljan antiaging tretman. Ukoliko ima potrebe, posebno kod zrelijih koža, koje imaju intenzivniju dehidrataciju ili izraženije znakove starenja kože i oštećenja u teksturi, mezoterapija se može kombinovati sa PRP tretmanom, hemijskim pilinzima, biorevitalizacijama, DermaClear-om, itd.

Koliko traje mezoterapija?

Za razliku od hijalurona ili botoxa, koji imaju određeno trajanje nakon injektovanja, dok potpuno ne iščeznu iz tkiva, mezoterapija kao i druge regenerativne procedure funkcioniše drugačije.

Mezoterapiju treba shvatiti kao dubinsku, intenzivnu ishranu kože, koja ima svrhu da budi naše tkivo da se regeneriše, da intenzivnije stvara kolegen i elastin i na takav način bude zdravije i lepše. Ima kumulativni rezultat. Kao što redovno koristimo kreme i serume za ishranu kože da bismo održali njen kvalitet, tako i povremena mezoterapija dubinski nahrani i hidrira kožu i da joj ono što redovna kućna nega ne može, a to je velika količina aktivnih supstanci direktno gde je potrebna, u srednji sloj kože.

Kako se radi mezoterapija? Koliko traje mezoterapija?

Mezoterapija je bezbolna procedura, koja je brza, bezbedna i efikasna, traje 20-ak minuta. Pre mezoterapije ukloni se šminka, lice se očisti i dezinfikuje, nanese se tanak sloj anestetik kreme. Zatim se anetsetik ukloni, površina dezinfikuje oktaniseptom i injektuje se koktel najtanjim mikroiglicama. Procedura je bezbolna, nakon čega nema modrica ni crvenila i možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima. Proceduru izvodi sertifikovani lekar. U ordinaciji Rejuva koristimo registrovane legalno injektabilne mezoterapijske koktele vrhunskih svetskih brendova.

Nakon tertmana ne savetuje se šminkanje narednih 12 sati. Nemojte se dodirivati po licu, stavite čistu jastučnicu, stavite novu nekorišćenu masku. Nakon mezoterapije par dana treba izbeći solarijum, saune, sunčanje i slična okruženja, intenzivno znojenje i trening.

Kada se radi mezoterapija?

Mezoterapija može da se radi tokom čitave godine. Za razliku od određenih estetskih procedura mezoterapija se bezbedno moze raditi i tokom letnjih meseci. Čak se i preporučuje dodatno nahraniti i hidriirati kožu pre odlaska na more, ali i skijanje, kao i po povratku, zbog intenzivog izlaganja i štetnog uticaja sunca, soli, vetra, hladnoće na stanje kože, posebno kože lica.

Sutra imam proslavu i želim da blistam

 (Mezoterapija i DermaClear)

Zbog trenutno vidljivog efekta jedrine i sjaja kože, preporučuje se neposredno pre važnih događaja. Upravo zato smo osmislili idealan protokol DermaClear i mezoterapija. Ovaj protokol savetujemo kada želimo da nahranimo kožu i učinimo je blisatvom i sjajnom za sutrašnju priliku, a ne zelimo crvenilo, modrice i oporavak. 

Alma DermaClear je najnoviji aparat za exfolijaciju, čišćenje i hidrataciju kože. DermaClear tretman natapa kožu rastvorima bogatim voćnim kiselinama, vitaminima, hijaluronom, te sonda može savršeno da očisti kožu, hidira je i spremi za vitamisnku mezoterapiju. Na kraju tretmana sledi završna maska i GenoLed fotodinamska terapija koja regeneriše kožu na ćelijskom nivou, nakon čega je ona blistava, podmlađena i jedra. Ova kombinacija tretmana daje trenutni rezultat, pa se preporučuje jednom mesečno kao izuzetno efikasan blagi antiaging, a zbog toga što nema nikakvog perioda oporavka ova “instant glow” kombinacija je savršena da “zasijate” neposerdno pre nekog važnog događaja, svadbe, proslave…

Ko ne sme da radi mezoterapiju?

Iako je mezoterapija najblaža antiaging procedura, postoje određena zdravstvena stanja u kojim treba izbegavati mezoterapiju, kao i druge estetske procedure: autoimuna oboljenja, poremećaj u zgrušavanju krvi, trudnoća, dojenje, diabetes melitus, bakterijske infekcije kože… Na pregledu pre samog tretmana lekar će Vas pitati o eventualnim bolestima, alergijama na lekove ili neke supstance, upotrebi nekih lekova u trenutku kada dolazite na mezoterapiju… Upravo zbog bezbednosti i efikasnosti procedure, važno je da znate da mezoterapiju iglicom sme da radi isključivo sertifikovani lekar sa iskustvom. 

 

Podelite ovaj tekst:

Contact Us

Povezani postovi

en_USEnglish
Pozovite nas